За нас

Училиштето е нашиот показател во животот. Тоа е центар на културата, воспитанието, образованието, дружењето и креативноста. За нас учениците, секој нов училишен ден е нова радост, искушение и отворен пат кон нешто ново и дотогаш непознато. Тука учиме да читаме, пишуваме и пресметуваме, ја осознаваме вистината за настанокот и постоењето на човекот и околината што не опкружува, за доброто, вредното и убавото. Училиштето е обврска за сите нас за поуспешен живот и затоа сите треба да се потрудиме што поуспешно да го исчекориме училишниот пат.

Се враќаме во училиште! КАКО ДА ОСТАНЕШ ЗДРАВ?

Почитувани родители и ученици,
Ве замолуваме да се придржувате до задолжителните мерки:

Почитувани ученици,

Сите нас не затекна новонастаната ситуација со корона вирусот, па сите се прилагодуваме на постоечките промени и секојдневниот начин на живот како најдобро знаеме и умееме.

Веруваме дека  и во  вашето секојдневие многу работи се променија, било да е тоа во новиот начин на следење наставата, начинот на дружење, користењето  на слободното време и разни секојдневни навики.

Сега најбитно е да се прилагодите на сегашната ситуација и да најдете начин кој најмногу вас ви одговара за  извршување на секојдневните обврски во малку поинаква  форма .

Многу е важно да знаете дека не сте сами во оваа ситуација! Секогаш можете да се обратите на некого што е во ваша близина (своите родители, врсниците, наставниците, пријатели, роднини) и да ги споделите вашите мислења, чувства, стравови или прашања. Можеби луѓето на кои им се обраќате нема да имаат точен одговор на вашите прашања, но секогаш е добро да се разговара и да се сподели својата загриженост и размислување со блиските луѓе и луѓето на кои им верувате.

Многу е битно  информациите за настаната состојба да ги читате од проверени страници и доколку ве интересира нешто да следите телевизиски  вести. Содржините кои се пуштаат во социјалните мрежи често не се целосно точни,така да немој да верувате во се она што ќе прочитате. Ограничете го читањето и информациите околу оваа ситуација со корона вирус на два до три пати на ден, со цел  слободното време да не го трошите на тоа.

Моментално никој нема точен одговор на прашањето како ова сето ќе заврши и колку ќе трае, но она што е сигурно дека секој од нас игра голема улога во оваа ситуација. Затоа е важно да бидете одговорни и да ги следите советите  од Здравствените организации околу хигиената и да ги почитувате упатствата да останете дома. Само така можете да спасите живот!